Infrastruktura kontroli cyberbroni Flame działała przez pewien czas w Polsce - najnowsze odkrycia Kaspersky Lab

W ubiegłym tygodniu firma Kaspersky Lab poinformowała o wykryciu wysoce zaawansowanego szkodliwego programu, znanego jako Flame, który był aktywnie wykorzystywany jako cyberbroń wycelowana w kilka krajów. Eksperci z Kaspersky Lab natrafili na Flame’a podczas badania prowadzonego na zlecenie Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego (ITU). Analiza wykazała, że Flame jest największym i najbardziej zaawansowanym wykrytym dotychczas pakietem do przeprowadzania ataków internetowych. Najnowsze odkrycia ujawniły, że infrastruktura wykorzystywana do kontrolowania Flame’a była przenoszona między kilkoma krajami i działała między innymi w Polsce.

Analiza przeprowadzona przez Kaspersky Lab wykazała, że Flame był aktywnie wykorzystywany do cyberszpiegostwa i infekował komputery w celu kradzieży danych oraz poufnych informacji. Skradzione zasoby były przesyłane do jednego z serwerów kontroli nadzorowanych przez cyberprzestępców.

Analitykom udało się, we współpracy z organizacjami GoDaddy oraz OpenDNS, odłączyć większość szkodliwych domen wykorzystywanych przez infrastrukturę serwerów kontroli Flame’a. Szczegółowe badanie ujawniło następujące informacje:

• Działająca od kilku lat infrastruktura serwerów kontroli Flame’a została wyłączona natychmiast po tym, jak eksperci z Kaspersky Lab wykryli istnienie zagrożenia w ubiegłym tygodniu.
  • Obecnie istnieje ponad 80 znanych domen wykorzystywanych przez serwery kontroli Flame’a. Domeny te zostały zarejestrowane w latach 2008 – 2012.
  • W ciągu ubiegłych czterech lat serwery przechowujące infrastrukturę kontrolującą Flame’a były przenoszone między wieloma państwami, łącznie z Polską, Hong Kongiem, Turcją, Niemcami, Malezją, Łotwą, Wielką Brytanią oraz Szwajcarią.
  • Do rejestracji domen wykorzystywanych do kontrolowania Flame’a korzystano z ogromnej ilości fałszywych tożsamości.
  • Z najnowszych danych Kaspersky Lab wynika, że zainfekowani użytkownicy zostali zidentyfikowani w wielu częściach świata, łącznie z Bliskim Wschodem, Europą, Ameryką Północną oraz Azją.
  • Atakujący korzystający z Flame’a wydają się być szczególnie zainteresowani plikami PDF, dokumentami pakietu Office oraz projektami z aplikacji AutoCad.
  • Dane przesyłane przez robaka Flame do serwerów kontroli są zaszyfrowane przy użyciu prostych metod. Skradzione dokumenty są kompresowane przy użyciu biblioteki Zlib (open source) oraz zmodyfikowanej kompresji PPDM.
Eksperci z Kaspersky Lab dziękują Willamowi MacArthurowi, GoDaddy Network Abuse Department oraz zespołowi OpenDNS Security Research Team za wsparcie w analizie robaka Flame.

W ubiegłym tygodniu analitycy z Kaspersky Lab kontaktowali się z centrami CERT w wielu krajach i informowali o domenach oraz adresach IP serwerów wykorzystywanych w infrastrukturze kontroli Flame’a. Kaspersky Lab dziękuje wszystkim centrom, które pomagały w prowadzeniu dochodzenia.

Wszystkie osoby reprezentujące organizacje GovCERT, które chcą uzyskać więcej informacji na temat domen C2 wykorzystywanych w infrastrukturze robaka Flame, prosimy o kontakt pod adresem theflame@kaspersky.com.

Najnowszą odsłonę analizy robaka Flame zatytułowaną „Dach płonie: walka z serwerami kontroli Flame’a” można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/weblog.html?weblogid=794.

Informację oraz analizę można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.